Practises

Reddingsbrigade Enschede traint iedere maandag in het Spiegelbad (winterseizoen) of buitenbad van de Universiteit Twente (zomerseizoen). De exacte trainingstijden zijn hier te vinden.

De training is opgedeeld in twee delen. In het eerste onderdeel wordt er aandacht besteed aan de opleiding tot lifeguard. Het vervoeren en redden van drenkelingen staat hierin centraal. Men leert hier bijvoorbeeld het volgende:

  • De uitvoering van een droge redding. Een droge redding is wanneer een redder met behulp van hulp- en reddingsmiddelen de drenkeling vanaf de kant benaderd. De redder gaat hierbij niet zelf het water in. De drenkeling is in dit geval bij bewustzijn.
  • De uitvoering van een natte redding. Een natte redding is noodzakelijk wanneer de drenkeling niet bij bewustzijn is. De redder gaat hierbij het water in en vervoert met een vervoersgreep de drenkeling na de kant.

Bij het tweede deel ligt de focus op het trainen voor wedstrijden. Reddingsbrigade Enschede bezoekt regelmatig wedstrijden, waaronder verschillende avondmarathon’s. Tijdens een avondmarathon strijden verscheidene brigades uit de omgeving tegen elkaar. De brigade die de grootste zwemafstand aflegt wint. Onderdelen die onder andere gedurende het wedstrijdonderdeel worden geoefend zijn:

  • 100 meter popvervoeren met vinnen. De zwemmer zwemt hierbij eerst 50 meter borstcrawl, waarna hij/zij onderwater duikt en een pop van de bodem opduikt. Hierna wordt de pop vervoerd naar de finish.
  • 4 x 25 meter popvervoeren. De zwemmer vervoert een pop 25 meter waarna deze wordt overgegeven aan een andere zwemmer.

Benieuwd wat het verschil is tussen een reddings- en hulpmiddel? Of benieuwd welke vervoersgrepen er allemaal zijn? Of wil je weten welke andere wedstrijdonderdelen er zijn? Kom dan vooral een keer langs!