Veelgestelde vragen Duiken

Ik heb een duikbrevet gehaald en ik vond het super gaaf. Ik wil meer duiken, hoe werkt dat?


//www.zpv-piranha.nl/lid-worden/

Voor 95€ per jaar (23.75€ per kwartaal, oftewel minder dan 8€ per maand) word je lid bij ons en kan je een jaar langmet ons mee duiken. Dit is inclusief onbeperkt luchtvullingen uit onze eigen compressor. Een unioncard is verplicht (40€ voor de kaart en 22.50€ verenigingsheffing)

https://su.utwente.nl/en/services/student/unioncard/prices/

www.dms.utwente.nl


Ik ben geen student of UT medewerker, kan ik nog steeds lid worden?

Dat kan, dan heb je een CampusCard nodig. De Campuscard + verenigingsheffing kost €330.

https://www.utwente.nl/en/campuscard/prices/#prices-season-20192020-campuscard


Ik heb nog geen duikbrevet, kan ik dat bij jullie halen?

Ja dat kan. Voor 26€ per maand kan je bij ons beginnen met een open water cursus. Deze prijs is inclusief de 95€ (contributie & duikbijdrage) per jaar die je zou betalen als je al een brevet had.


Hoe weet ik wanneer er duiken of lessen zijn?

We gebruiken een Duik Administratie Systeem om alle duikdagen, cursussen en andere activiteiten bij te houden. zpv-piranha.nl/das/ .


Hoe zit de open water cursus er bij jullie uit?

De cursus bestaat uit theorie, zwembadlessen en 6 buiten duiken.

Voordat je begint met de zwembadlessen doe je mee met theorieles 1. Ga naar zpv-piranha.nl/DAS/ en schrijf je in voor de open water cursus en meld je voor een theorie 1 les aan. Hierin worden de eerste drie hoofdstukken van het lesmateriaal behandeld. Na theorieles 1 mag je beginnen met de zwembadlessen.

Je kan je inschrijven voor de zwembadlessen op zpv-piranha.nl/DAS/. Op deze site kun je een lijst vinden met aankomende activiteiten, de zwembadlessen zijn te vinden onder de naam “Open Water Course Pool Session”. De deadline voor het inschrijven is de vrijdag voor de les, het minimum aantal cursisten is 3. Wanneer de les niet doorgaat hoor je dit op de zondag voor de les.

De zwembad les ziet er als volgt uit. Rond 20:15 beginnen we met het verzamelen van het materiaal vanuit het duikhok, de setjes worden opgebouwd en er wordt een duikbriefing gehouden. In deze duikbriefing wordt verteld welke oefeningen die dag gedaan zullen worden, deze worden afgestemd op de aanwezigen cursisten, verschillen in niveau is hierbij geen probleem en het missen van een les ook niet. Hierna beginnen we met de duik en zal je ongeveer een uur in het zwembad liggen waarbij je de oefeningen uitvoert en als er tijd over is kun je nog vrij duiken. Nadat je uit het water bent en de spullen hebt opgeruimd zal er een debriefing volgen waarin eventueel gemaakte fouten worden besproken. Rond 23:00 zijn we klaar en is het tijd voor een drankje. Voor de zwembadles hoef je enkel een zwembroek en handdoek mee te nemen.

Theorieles 2 waarbij hoofdstuk 4-6 van de lesstof wordt behandeld en aansluitend het theorie-examen over hoofdstuk 1-6, moet worden voltooid voordat begonnen kan worden met de buitenduiken.

Er moeten in totaal 6 buitenduiken worden gedaan voordat je je Open Water licentie krijgt. De eerste twee buitenduiken kunnen eventueel in de duiktoren in Enschede worden gedaan. De andere vier buitenduiken worden op een duiklocatie gedaan. Op een normale duikdag kunnen er twee duiken worden gedaan, je kan dus met drie dagen klaar zijn met de zes buitenduiken. Ook voor de buitenduiken dien je je in te schrijven op DAS zpv-piranha.nl/DAS/.

Het theorieboek voor het theorie-examen is beschikbaar nadat je je hebt aangemeld op https://my.divessi.com/register (en lid bent geworden en je voor de duikcursus hebt ingeschreven op het lidmaatschapsformulier en in DAS hebt aangemeld voor de OW cursus). Daar kun je een account aanmaken (kies bij Duikcentrum ZPV Piranha).

Zodra je een account hebt, kan ik het lespakket voor je aanschaffen en heb je op de website toegang tot de theorie. Als je inlogt, onder MyTraining>MyTraining vind je de cursus Open Water Diver daar vind je de theorie die je nodig hebt. Naast de normale website is er ook een app beschikbaar voor op je telefoon of tablet.


Hoe lang blijft mijn brevet geldig?

In principe levenslang. Wel adviseren we je om als je een tijd niet gedoken hebt een refresher te doen. Dit noemen we een Scuba Skills Update. Beginnende duikers die meer dan een jaar niet hebben gedoken raden we aan om dit te doen. Dit is gratis voor onze leden.


Bij welke opleidingsorganisator zijn jullie aangesloten?

Piranha zit aangesloten bij SSI (Scuba Schools International).


Hoeveel lessen heb ik nodig om een OW-brevet te krijgen?

Je zal ongeveer 5 zwembadlessen nodig hebben en daarnaast 6 buitenduiken. Daarnaast heb je nog twee theorielessen.


Hoelang duurt het om een brevet te halen?

Dit hangt ervan af hoe vaak je aanwezig bent bij de zwembadlessen en de watertemperatuur voor de buitenduiken.

Tijdens het buitenbad seizoen (mei tot september) is er elke week een zwembadles dus kan je na 5 weken klaar zijn voor je buitenduiken. Met 3 buitenduik dagen kan je dan je brevet hebben behaald.

Tijdens het binnenbad seizoen (september tot mei) zijn er over het algemeen minder lessen (minder animo). En na oktober is het voor de meeste te koud om de buitenduiken te doen en moet dit wachten tot april.  Tijdens het binnenbad seizoen gaan we wel elke eerste woensdag van de maand naar de duiktoren. Daar kan je je eerste 2 buitenduiken afvinken. Dus de perfecte optie om helemaal klaar te zijn voor je buitenduiken zodra het weer weer warmer word.


Hoe diep mag ik nadat ik mijn OW-cursus heb afgerond?

Je mag zo diep als dat je tijdens je buitenduiken bent geweest, met een maximum van 18 meter.


Is er mogelijkheid om naast de OW-cursus andere cursussen te volgen?

Ja, Piranha bied naast de Open Water cursus ook verschillende specialties aan kijk hiervoor op de pagina over specialties.


Hoe vaak doen jullie een duik?

In de zomerperiode wordt er bijna elke week een duik georganiseerd. We proberen dan af te wisselen van locaties.


Organiseren jullie ook nog andere activiteiten naast de duikcursus?

We organiseren duikweekenden naar bijvoorbeeld Zeeland of Steengroeves in Belgie. Wil je meer leren over duiken, dan kan je specialties volgen. Hierbij kan je denken aan nachtduiken, stromingsduiken en diepe duiken. Naast de duikweekenden organiseert de DAC (Duik Activiteiten Commissie) ook workshops over drijfvermogen en vintechnieken, snorkeltrainingen, spelletjesavonden in het water en lezingen. Tijdens het binnenbad seizoen (september tot mei) gaan we maandelijks naar de duiktoren.


Kan ik ook meedoen met de andere sporten die jullie aanbieden?

Ja wanneer je lid bent als duiker, kun je ook meedoen aan de andere trainingen van de takken die Piranha aanbiedt. Stuur hiervoor een bericht naar de desbetreffende takVoor meer vragen stuur een mailtje naar duikcie@zpv-piranha.nl.