IMG_2144.jpg

Duiken

In de zomer van 2002 werd de duiktak opgericht binnen ZPV Piranha. De duiktak bestaat uit een groep duikers variërend van beginnende duikers tot duikers die al één of meerdere brevetten hebben. Ervaren studenten, ‘Dive Pro’s’, geven leiding aan de introduiken en duikcursussen die Piranha aanbiedt.

Er zijn het hele jaar door veel verschillende activiteiten voor de duikers van de vereniging. Binnen de vereniging hebben we het streven om voor alle UnionCard houders (o.a. studenten en medewerkers van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool) het mogelijk te maken om de wondere wereld onderwater te laten ervaren. Naast cursussen worden er ook veel gezellige activiteiten georganiseerd.

duiken.png
 
 

Introduik

Piranha wil zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om te gaan duiken. Daarom bieden we samen met het duikopleidingsteam jou de mogelijkheid om een introductieduik te volgen. Tijdens een introductieduik krijg je een indruk of duiken mogelijk wat voor jou is. Samen met een enthousiaste duikbegeleider leer je in één avond de basisbeginselen van het persluchtduiken.

De avond begint met één uur uitleg van de theorie. Hierna gaan we te water waar je ruimschoots de tijd hebt om kennis te maken met de duiksport. Na het duiken is er nog de mogelijkheid om met je mededuikers na te praten onder het genot van een drankje.

De kosten voor een avond introduiken zijn €15,- per persoon. Mocht je besluiten om na een introductieduik door te gaan met een duikcursus dan krijg je deze €15,- weer als korting op je eerste duikbrevet. Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mailtje naar duikcie@zpv-piranha.nl om je aan te melden, dan hoor je zo snel mogelijk wanneer er weer een introduik wordt aangepast.

Voor grotere groepen tot zo’n 20 personen bieden we in het zomerseizoen de mogelijkheid om een avondvullend programma te organiseren op ons buitenbad. Ook is het mogelijk om het duiken te combineren met één van de andere sporten van Piranha zoals rescue, waterpolo of zwemmen. Mail ons voor de mogelijkheden en de kosten die hieraan verbonden zijn.

 

Duikcursus

Open Water Diver

De duikcursussen worden bijna het gehele jaar gegeven. De “Open Water” cursus bestaat uit circa vijf zwembadlessen. Deze lessen worden op verschillende avonden van de week gegeven. Voorafgaand aan elk van de zwembadlessen krijg je theorieles.

 

Om de opleiding af te ronden maak je ook zes buitenduiken, deze maak je in Zwolle, Bornerbroek, Zutphen, Bussloo en/of tijdens een zeelandweekend. We doen er uiteraard onze uiterste best voor om de tijd tussen je binnen- en buitenduiken zo kort mogelijk te houden. Als het weer en de watertemperatuur een beetje meezitten, dan kun je in ongeveer twee maanden je brevet halen.

De totale prijs van de duikcursus “Open water” is €312,-. Hier zit het lidmaatschap van Piranha, de duikbijdrage voor het gebruik van materiaal en de cursuskosten zelf inbegrepen. Voor €26,- per maand kan je dus al een duikbrevet bij ons halen. We kunnen deze cursus tegen dit bedrag aanbieden, omdat het sportcentrum de cursus subsidieert. Feitelijk hoef je daarnaast niets te betalen behalve bijvoorbeeld reiskosten en soms wat perslucht als we op locatie zijn (dit zijn kleine bedragen).

Omdat je lid wordt van Piranha kun je gebruik maken van alle faciliteiten die Piranha voor haar leden biedt, zoals borrels, activiteiten en een heleboel gezelligheid of meedoen met andere takken van Piranha (zwemmen, rescue of waterpolo).

Wil je weten wanneer een volgende cursus start of heb je nog andere vragen over de duikcursus, mail dan naar duikcie@zpv-piranha.nl.

Vervolg je avontuur

Na je Open Water cursus kun je meer van het duiken leren door specialisaties te volgen en te blijven duiken. De combinatie van specialisaties en ervaringsduiken zorgen ervoor dat je erkeningsbrevetten kunt halen, zoals Specialty Diver en Advanced Open Water Diver. Specialties zijn verkrijgbaar als een basis en een compleet pakket. Het complete pakket bevat het specialty boek en aan het einde van de cursus een (internationaal erkend) breveteringspasje. De basis pakketten bevatten enkel een digitale versie van het boek en een Piranha certificaat (wordt alleen erkend binnen onze vereniging). Wil je de SSI erkenningsbrevetten ontvangen dan dien je voor het ‘specialty diver’ brevet, ten minste twee complete pakketten te hebben gekocht en de specialties hebben afgerond. Voor het ‘advanced diver’ brevet zijn dit er vier. Uiteraard moet je nog steeds lid zijn van Piranha, de duikbijdrage betalen en in bezit zijn van een UnionCard, om deel te mogen nemen aan de specialties. Twee keer per jaar wordt er een specialty informatie avond georganiseerd waar je meer informatie kunt krijgen over de verschillende opleidingen en je je gelijk kunt inschrijven. De planning van de opleidingen zijn te vinden in de agenda. Wanneer je gewenste cursus er niet tussen staan, laat ons je interesse dan weten, dan plannen we samen de opleiding. Uiteraard kun je altijd je vragen sturen naar duikcursus@zpv-piranha.nl.

 

Kaderopleidingen

Voor duikers die hun passie door willen geven aan nieuwe duikers bestaat er de mogelijkheid om binnen Piranha Dive Leader te worden. Door de stap van duiker naar Dive Leader te nemen krijg je de mogelijkheid om te assisteren bij cursussen of zelfs zelfstandig nieuwe duikers te begeleiden, dit geeft je een geheel nieuwe ervaring, die een waardevolle dimensie toevoegt aan je sport. De eerste stap naar Dive Leader is de Dive Guide opleiding. Hierin leer je de basis van het begeleiden van duikers. In combinatie met de specialisatie Science of Diving bied dit je toegang tot de Dive Control Specialist opleiding waar je leert assisteren bij opleidingen en zelfstandig introduiken leert geven. Naast deze vaardigheden leer je ook meer over bijvoorbeeld de duikuitrusting en de onderwater omgeving. Deze combinatie zorgt ervoor dat je een duik professional wordt die kan werken binnen de duikindustrie. Wanneer er behoefte is om een instructeurscursus te organiseren, dan zal dit mogelijk zijn. Het traject van DiveGuide en Dive Control Specialist wordt één keer per jaar georganiseerd en duurt het gehele duikseizoen. Mocht je vragen hebben over deze opleidingen neem dan contact op met de opleidingscoördinator via duikcursus@zpv-piranha.nl.

DAS

 

Voor het aanmelden voor evenementen binnen duiken maken we gebruik van DAS. Ben je al ingeschreven bij Piranha dan kun je je hier inschrijven voor duikactiviteiten en duikdagen: https://das.zpv-piranha.nl/