top of page
IMG-20170912-WA0015.jpg

Rescue - Reddingsbrigade Enschede

Reddingsbrigade Enschede is de enige echte studenten Reddingsbrigade in Nederland. Onder de noemer Rescue zijn we de jongste tak van ZPV Piranha. We zijn actief met trainingen, wedstrijden, waterhulpverlening en toezicht. Als reddingsbrigade verzorgen we bewakingen en leiden we mensen op tot lifeguards.

Voor meer informatie over de reddingsbrigade is ook te vinden op reddingsbrigade-enschede.nl

rescue.png
Rescue
Opleiding

Een Reddingsbrigade opleiding

Tijdens de opleiding tot lifeguard leer je alles wat je moet weten om mensen van een verdrinkingsdood te kunnen redden. Van mensen in het water vervoeren tot efficiënt het alarmnummer bellen, van een drenkeling gerust stellen tot iemand redden met een kledingstuk, van het juist gebruiken van reddingsmateriaal tot het leiden van een groot rampscenario. Daarnaast leer je hoe je preventief kan werken en waterveiligheid kunt vergroten.

En na de opleiding?

Het behalen van de brevetten tot lifeguard is niet alles wat je bij Piranha rescue kunt doen. Wij hebben connecties met andere brigades waardoor je na het afronden van de opleidingen kunt helpen met het bewaken van gebieden en evenementen op en rond het water. Daarnaast kun je meedoen aan landelijke wedstrijden tussen reddingsbrigades, EHaD- en lifesaving wedstrijden genoemd, om te meeten met andere brigades en meer contact met andere brigades te krijgen en te behouden.

Na de opleiding

Proberen?

Binnen de vereniging is Piranha rescue nog niet heel groot, maar daar moet natuurlijk verandering in komen! Lijkt het jou leuk om een opleiding tot lifeguard te volgen of gewoon gezelig met ons mee te trainen, kom dan vooral eens langs bij een van onze trainingen of stuur een mail naar rescue@zpv-piranha.nl

Proberen

Trainingen

Reddingsbrigade Enschede traint iedere maandag in het Spiegelbad (winterseizoen) of buitenbad van de Universiteit Twente (zomerseizoen). De exacte trainingstijden zijn hier te vinden.

 

De training is opgedeeld in twee delen. In het eerste onderdeel wordt er aandacht besteed aan de opleiding tot lifeguard. Het vervoeren en redden van drenkelingen staat hierin centraal. Men leert hier bijvoorbeeld het volgende:

  • De uitvoering van een droge redding. Een droge redding is wanneer een redder met behulp van hulp en reddingsmiddelen de drenkeling vanaf de kant benaderd. De redder gaat hierbij niet zelf het water in. De drenkeling is in dit geval bij bewustzijn.

  • De uitvoering van een natte redding. Een natte redding is noodzakelijk wanneer de drenkeling niet bij bewustzijn is. De redder gaat hierbij het water in en vervoert met een vervoersgreep de drenkeling naar de kant.

 

Bij het tweede deel ligt de focus op het trainen voor wedstrijden. Reddingsbrigade Enschede bezoekt regelmatig wedstrijden, waaronder verschillende avondmarathon’s. Tijdens een avondmarathon strijden verscheidene brigades uit de omgeving tegen elkaar. De brigade die de grootste zwemafstand aflegt wint. Onderdelen die onder andere gedurende het wedstrijdonderdeel worden geoefend zijn:

  • 100 meter popvervoeren met vinnen. De zwemmer zwemt hierbij eerst 50 meter borstcrawl, waarna hij/zij onderwater duikt en een pop van de bodem opduikt. Hierna wordt de pop vervoerd naar de finish.

  • 4 x 25 meter popvervoeren. De zwemmer vervoert een pop 25 meter waarna deze wordt overgegeven aan een andere zwemmer.

 

Benieuwd wat het verschil is tussen een reddings- en hulpmiddel? Of benieuwd welke vervoersgrepen er allemaal zijn? Of wil je weten welke andere wedstrijdonderdelen er zijn? Kom dan vooral een keer langs!

Trainingen
bottom of page