NSZK07_-1_edited.jpg

Zwemmen

Binnen Piranha wordt er op verschillende niveaus gezwommen. Er zijn zwemmers die mee kunnen met de top van het studentzwemmen in Nederland, maar we hebben ook beginnelingen. Vind je zwemmen leuk maar zou je techniek willen leren of ben je een topzwemmer die records gaat verbreken? Al deze zwemmers zijn zeer welkom bij Piranha. Ondanks zulke diverse zwemmers, zijn we een hecht team. Zodra we uit het water stappen gaat de gezelligheid door aan de bar of een lekker avondje op ons buitenbad. En daarom hebben de zwemmers van Piranha een mooie reputatie opgebouwd: overal is ons clublied te horen! Naast goede prestaties, staan we bekend om onze betrokkenheid en gezelligheid.

 

Binnen Piranha vinden we het belangrijk dat er serieus en goed gezwommen kan worden. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan de trainingen. Er zijn trainers voor alle niveaus. Deze niveaus hebben tevens hun eigen trainingsschema. Feedback van zwemmers wordt via de Zwemcie serieus genomen en besproken. Aan de andere kant is de gezelligheid net zo belangrijk. Daarom zorgen we voor voldoende (sportieve) activiteiten zoals borrels, toernooien, NSZK’s (Nederlandse studenten zwemcompetitie) en etentjes om elkaar te leren kennen en een band te onderhouden.

 

Het unieke aan Piranha is ons eigen buitenbad op de campus van de universiteit! Zodra het warm genoeg is verruilen we ons binnenbad voor de openlucht. Na de training is er altijd de gelegenheid om op het terras bij te praten onder het genot van een drankje. Dan kom je ook in contact met de andere sporten binnen Piranha.

 

In de tabs ‘Trainingen’ en ‘Wedstrijden’ staat meer informatie over hoe het er aan toe gaat binnen onze vereniging. Heb je zin om een keer mee te doen met een van de trainingen? Dat kan! Stuur gerust een mailtje naar zwemcie@zpv-piranha.nl als je vragen hebt.

 
 

Trainingen

Bij Piranha worden er drie zwemtrainingen per week gegeven. In deze trainingen wordt er gewerkt aan de conditie en de zwemtechniek. De trainers maken gebruik van tevoren uitgedachte trainingsschema’s en wordt er zo toegewerkt naar de wedstrijden. De trainingen worden op twee niveaus gegeven, namelijk:

  • Zwemmen 1 : hierbij zitten de zwemmers die al een aantal jaren ervaring hebben. Zij beheersen de techniek en hebben bijvoorbeeld al wedstrijden gezwommen. De trainingen bestaan vooral uit conditietrainingen, maar er wordt natuurlijk ook nog aandacht besteed aan zwemtechniek.

  • Zwemmen 2: bij de trainingen voor deze groep wordt veel aandacht besteed aan zwemtechniek. De groep bestaat uit beginnende zwemmers die nog weinig tot geen ervaring hebben. Als je de techniek allemaal goed onder de knie hebt, kan je doorstromen naar zwemmen 1. Het is bij zwemmen 2 wel de bedoeling dat je al kan zwemmen.

 

Vanaf begin mei tot en met midden september worden de trainingen georganiseerd op het Bram Boes Buitenbad op de Universiteit Twente. In de zomermaanden is dit 25-meterbad de thuisbasis van Piranha waar we onder andere een eigen kiosk hebben. In het winterseizoen (september tot en met mei) wordt er getraind op twee locaties: het Slagman en het binnenbad in het sportcentrum van de Universiteit Twente. Het trainingsrooster vindt je in de agenda op de website.

 

Zwemtrainers

Bij Piranha hebben we een aantal opgeleide zwemtrainers die de trainingen verzorgen. Mocht het een keer voorkomen dat zij geen training kunnen geven, dan zijn er bij ons ervaren zwemmers die de training over kunnen nemen, zodat geen zwemtraining komt te vervallen.

Hoofdtrainer: Mathijs Brandhorst

Trainer: Margriet Simmerling

 

Meetrainen

Wil je een keer komen meetrainen bij ZPV Piranha, dan is dat mogelijk. Je kunt altijd langskomen tijdens één van onze trainingen of stuur gerust een mailtje naar zwemcie@zpv-piranha.nl

Wedstrijden

NS(Z)K’s

Elk jaar doen zwemmers van Piranha mee aan Nederlands Studenten Zwem Kompetities (NSZK’s). In deze competitie wordt met alle studentzwemverenigingen gestreden om de titel “Beste studentenzwemvereniging van Nederland”. De NSZK’s beslaan vaak een heel weekend, want natuurlijk zijn bij deze zwemwedstrijden niet de prestaties het belangrijkste, maar is dat natuurlijk de gezelligheid. Hoewel de wedstrijd altijd plaatsvindt op een zaterdag, begint een NSZK-weekend al op vrijdagavond met een pré-borrel. Bij deze borrel kan er op het gemak een borrel worden gedronken en de banden aangehaald worden met andere zwemverenigingen. Na een mooie borrel wordt er geslapen bij een zwemmer van de organiserende stad en, omdat de wedstrijd vaak ’s middags begint, kan er lekker worden uitgeslapen. Op de zaterdagmiddag erna zal de wedstrijd plaatsvinden, waarbij de Piranha’s zich altijd weer goed vertegenwoordigen. Zijn het niet de prestaties, dan wordt ons verenigingslied luidkeels ten gehore gebracht. Na elke wedstrijd word er samen gegeten en vindt er een groots feest plaats wat tot in de vroege uurtjes kan duren. Elk feestje heeft een eigen thema en natuurlijk doen we als Piranha ons best om elke keer weer zo creatief mogelijke outfit te bedenken. De volgende dag gaan we na een simpel ontbijtje weer de trein in richting Enschede en wordt de overige tijd gebruikt om bij te komen van het weekend.

 

Naast de vier NSZK’s die jaarlijks worden gehouden, vindt er ook elk jaar een NSK Zwemmen plaats. Waar bij NSZK’s in competitieverband wordt gestreden, is het NSK juist bedoeld voor de individuele prestaties. Bij deze wedstrijd zijn er altijd wel Piranha’s die zich in de strijd mengen voor de medailles en deze doen dat niet onverdienstelijk.

 

Meer informatie over NS(Z)K’s kan worden gevonden op www.stichtingnszk.nl

 

Andere wedstrijden

Bij Piranha is het mogelijk om ook aan andere wedstrijden mee te doen. Piranha is namelijk aangesloten bij de startgemeenschap van de Stichting NSZK, waardoor het mogelijk is om onder andere op NK’s te zwemmen. Ook op lagere niveau’s of bij open water wedstrijden is het mogelijk om via Piranha uit te komen. Wanneer je hier meer informatie over wilt, kun je contact opnemen met de Zwemcie. Naast alle bovenstaande wedstrijden, worden af en toe ook interne wedstrijdjes, zoals de clubkampioenschappen georganiseerd door de Zwemcie.

 

Contact

ZPV Piranha
Postbus 217
7500 AE Enschede
info@zpv-piranha.nl

Follow Us

  • Instagram
  • Facebook