NSZK07_-1_edited.jpg

Zwemmen

Bij Piranha bieden wij verschillende trainingen aan voor zowel de gevorderde zwemmer als de beginnende zwemmer. Het maakt dus niet uit of je een beginnende zwemmer bent of al je hele leven in het zwembad ligt, bij Piranha kan je terecht! We hebben namelijk drie verschillende trainingsniveaus:

 

  • Zwemmen 3 is bedoeld voor diegene die graag hun techniek beter onder de knie willen krijgen. Bij ons leer je de basis van alle slagen. Daarnaast bouw je in deze groep je conditie op. 

  • Zwemmen 2 is bedoeld voor diegene die hun techniek redelijk op orde hebben, maar graag hun snelheid en hun conditie willen opvoeren. Daarnaast doen een aantal van deze zwemmers mee aan de nationale kampioenschappen voor studenten (NSZK). 

  • Zwemmen 1 is bedoeld voor de snelle en ervaren zwemmers. Zij doen vaker mee met toernooien en wedstrijden. Er zijn ook een aantal die mee doen aan NK’s. 

 

Naast de trainingen doen we ook fanatiek mee aan de Nederlandse studenten competitie door heel Nederland (NSZK’s), waar naast onze eigen leden nog vele anderen studentenzwemmers aan mee doen. De perfecte manier om nog meer enthousiaste zwemmers te leren kennen! Deze wedstrijden zijn individueel en in groepsverband. Aan deze wedstrijd is ook een feest verbonden, om er een gezellig weekend van te maken! 

Ook organiseren we eens per 2 jaar een van deze competities in het buitenbad op de UT en komen er zo'n 400 zwemmers uit heel Nederland naar Enschede. 

De ZwemCie organiseert doorgaans in ieder geval vier activiteiten per jaar en daarnaast zijn we na de training vaak te vinden op het buitenbad voor de gezelligheid. Ook organiseren we jaarlijks een zwemvierdaagse.

 

Heb je vragen of wil je een keertje meetrainen? Stuur ons een mailtje via: zwemcie@zpv-piranha.nl

zwemmen.png
 
 

Trainingen

Bij Piranha worden er drie zwemtrainingen per week gegeven. In deze trainingen wordt er gewerkt aan de conditie en de zwemtechniek. De trainers maken gebruik van tevoren uitgedachte trainingsschema’s en wordt er zo toegewerkt naar de wedstrijden. De trainingen worden op twee niveaus gegeven, namelijk:

  • Zwemmen 1 : hierbij zitten de zwemmers die al een aantal jaren ervaring hebben. Zij beheersen de techniek en hebben bijvoorbeeld al wedstrijden gezwommen. De trainingen bestaan vooral uit conditietrainingen, maar er wordt natuurlijk ook nog aandacht besteed aan zwemtechniek.

  • Zwemmen 2: bij de trainingen voor deze groep wordt veel aandacht besteed aan zwemtechniek. De groep bestaat uit beginnende zwemmers die nog weinig tot geen ervaring hebben. Als je de techniek allemaal goed onder de knie hebt, kan je doorstromen naar zwemmen 1. Het is bij zwemmen 2 wel de bedoeling dat je al kan zwemmen.

 

Vanaf begin mei tot en met midden september worden de trainingen georganiseerd op het Bram Boes Buitenbad op de Universiteit Twente. In de zomermaanden is dit 25-meterbad de thuisbasis van Piranha waar we onder andere een eigen kiosk hebben. In het winterseizoen (september tot en met mei) wordt er getraind op twee locaties: het Slagman en het binnenbad in het sportcentrum van de Universiteit Twente. Het trainingsrooster vindt je in de agenda op de website.

 

Zwemtrainers

Bij Piranha hebben we een aantal opgeleide zwemtrainers die de trainingen verzorgen. Mocht het een keer voorkomen dat zij geen training kunnen geven, dan zijn er bij ons ervaren zwemmers die de training over kunnen nemen, zodat geen zwemtraining komt te vervallen.

Hoofdtrainer: Mathijs Brandhorst

Trainer: Margriet Simmerling

 

Meetrainen

Wil je een keer komen meetrainen bij ZPV Piranha, dan is dat mogelijk. Je kunt altijd langskomen tijdens één van onze trainingen of stuur gerust een mailtje naar zwemcie@zpv-piranha.nl

Wedstrijden

NS(Z)K’s

Elk jaar doen zwemmers van Piranha mee aan Nederlands Studenten Zwem Kompetities (NSZK’s). In deze competitie wordt met alle studentzwemverenigingen gestreden om de titel “Beste studentenzwemvereniging van Nederland”. De NSZK’s beslaan vaak een heel weekend, want natuurlijk zijn bij deze zwemwedstrijden niet de prestaties het belangrijkste, maar is dat natuurlijk de gezelligheid. Hoewel de wedstrijd altijd plaatsvindt op een zaterdag, begint een NSZK-weekend al op vrijdagavond met een pré-borrel. Bij deze borrel kan er op het gemak een borrel worden gedronken en de banden aangehaald worden met andere zwemverenigingen. Na een mooie borrel wordt er geslapen bij een zwemmer van de organiserende stad en, omdat de wedstrijd vaak ’s middags begint, kan er lekker worden uitgeslapen. Op de zaterdagmiddag erna zal de wedstrijd plaatsvinden, waarbij de Piranha’s zich altijd weer goed vertegenwoordigen. Zijn het niet de prestaties, dan wordt ons verenigingslied luidkeels ten gehore gebracht. Na elke wedstrijd word er samen gegeten en vindt er een groots feest plaats wat tot in de vroege uurtjes kan duren. Elk feestje heeft een eigen thema en natuurlijk doen we als Piranha ons best om elke keer weer zo creatief mogelijke outfit te bedenken. De volgende dag gaan we na een simpel ontbijtje weer de trein in richting Enschede en wordt de overige tijd gebruikt om bij te komen van het weekend.

 

Naast de vier NSZK’s die jaarlijks worden gehouden, vindt er ook elk jaar een NSK Zwemmen plaats. Waar bij NSZK’s in competitieverband wordt gestreden, is het NSK juist bedoeld voor de individuele prestaties. Bij deze wedstrijd zijn er altijd wel Piranha’s die zich in de strijd mengen voor de medailles en deze doen dat niet onverdienstelijk.

 

Meer informatie over NS(Z)K’s kan worden gevonden op www.stichtingnszk.nl

 

Andere wedstrijden

Bij Piranha is het mogelijk om ook aan andere wedstrijden mee te doen. Piranha is namelijk aangesloten bij de startgemeenschap van de Stichting NSZK, waardoor het mogelijk is om onder andere op NK’s te zwemmen. Ook op lagere niveau’s of bij open water wedstrijden is het mogelijk om via Piranha uit te komen. Wanneer je hier meer informatie over wilt, kun je contact opnemen met de Zwemcie. Naast alle bovenstaande wedstrijden, worden af en toe ook interne wedstrijdjes, zoals de clubkampioenschappen georganiseerd door de Zwemcie.